Loading page...

Weboldal tulajdonosok büntetőjogi felelőssége

Hírek Információk

Az előző büntetési tételekkel foglalkozó cikkünket folytatva még fontosnak tartjuk kiemelni, az alábbi jogkövetkezményeket is:

Szerzői jog és iparjogvédelem (más képeinek, szövegeinek, egyéb taralmainak engedély nélküli átvétele, védjegyek és egyéb védett tartalmak jogosulatlan felhasználása): A szerző vagyoni kártérítést és sérelemdíjat követelhet, melynek mértékét az eljárásban piaci ár alapján határozzák meg. A 100 ezer forintot meghaladó értékű jogsértéseknél már, akkor már a büntetőjogi következményekkel is számolni kell. .

A nem eredeti tartalmak felhasználása esetén a Google-nál, és a többi keresőmotornál is van lehetőség a jogsértéseket bejelenteni. Ha bebizonyosodik, hogy a honlapon közzétett tartalmakat a jogosult engedélye nélkül használták fel, az ilyen bejelentések következménye, hogy a kérdéses honlapot az ilyen keresőmotorok a találati listákon hátrébb sorolják, azokról eltávolítják, akár a hirdető fiókját is felfüggeszthetik.

Büntetőjog: (adott értékhatárt meghaladó szerzői jogi jogsértések, súlyosabb adatvédelmi jogi jogsértések, stb…) bizonyos jogsértéseknek szélsőséges esetben szabálysértési és büntetőjogi kockázatuk is van. Ebben az esetben nem csak a szabálysértési hatóság vagy bíróság által kiszabott büntetésekre kell gondolni, hanem arra is, hogy egy ilyen szabálysértési vagy büntető eljárás meglehetősen sok kellemetlenséggel jár a terhelt számára, még akkor is, az ügy végén mégsem szabnak ki büntetést.

A fentieken túl, a potenciális ügyfelek bizalmát sem érdemes azzal elvenni, hogy például nem tájékoztatjuk őket arról, hogy mi történik a honlapon megadott adataikkal, vagy nem teszünk ki az oldalra egy rendes cookie figyelmeztetést.

Kapcsolódó írásaink:

Büntetési tételek I

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások