Loading page...

Terjed az ingyen wifi, az adathalász kincsesbánya

A napokban jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a tervek szerint, a Digitális Jóléti Program keretében, 2018-ra minden településen elérhető lesz az internet, ingyenes wifi formájában. Ráadásul nem is akármilyen: széles sávú, 30 mbit/s kapcsolatot ígérnek. Jól hangzik, igaz? Bárhol járunk az országban díjmentesen szörfölhetünk, oszthatunk meg tartalmakat, intézhetjük ügyeinket. Ki gondolná, hogy ez számos veszélyt rejt magában.

A nyilvános wifi hotspotok legfőbb hátránya, hogy egyszerre sokan használják, egy hálózatra több felhasználó is csatlakozik. Emiatt, ha nem tudatosan internetezünk, megosztjuk a hálózat többi tagjával, mit is nézegetünk éppen, könnyen célpontjai lehetünk egy adathalász támadásnak. Ha a wifi hálózat nem titkosított, akkor könnyedén lekövethető, milyen oldalakat látogattunk, rosszabb esetben, milyen email és jelszó párost használtunk akár levelezőnkhöz, vagy internetbankunkhoz.

Első és legfontosabb lépésként ingyen wifi esetében a Nyilvános hálózat opciót válasszuk, így a rendszer nem fog megosztani fájlokat, adatokat a hálózat többi tagjával. Minden esetben használjunk titkosító programokat, amelyekkel meg tudjuk akadályozni az esetleges adatlopási kísérleteket. Ezekkel a programok nem engedik a belépést más felhasználóknak, minden egyes információ titkosítva jelenik meg.

Célszerű számítógépünket felszerelni modern tűzfal és vírusirtó programokkal, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudhassuk féltve őrzött adatainkat.

Bár a jog kitér a fent említett tevékenységére, különféle büntetéssel sújthatóak az illetéktelen behatolások, adatlopások, de valljuk be, a mai világban elég nehéz volna a tettest megtalálni. Inkább internetezzünk tudatosabban, figyeljünk még jobban értékeinkre.

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások