Loading page...

Mennyire büntethetők a honlap tulajdonosok?

Hírek Információk

Az internetes megjelenéssel kapcsolatos szabályozás a honlap üzemeltetők számára számos jogot és kötelezettséget tartalmaznak. Az előírások mellett az esetek többségében van valamilyen hatóság vagy felügyeleti szerv is, aki ezeket az előírásokat betartatja, és vagy szúrópróbaszerűen ellenőriz, vagy bejelentésre eljár. Jogsértések esetében a hatóságok könnyen szabnak ki bírságot és egyéb sok esetben egyéb következményekkel is számolni kell. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány bírság tételt:

Adatvédelmi jogsértések (hiányos, nem megfelelő, esetleg teljesen hiányzó adatkezelési tájékoztató, felhasználók beleegyezése nélkül gyűjtött adatbázisok, adatvédelmi nyilvántartásba való bejelentkezés hiánya stb…): a Nemzeti Információs és Adatvédelmi Hatóság 100 ezer forinttól 2015. október 1-től már 20 millió forintig bírságolhat, bizonyos esetben büntetőjogi következmények is vannak.

Fogyasztóvédelem (fogyasztókkal szembeni visszaélések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat): A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH): 15 ezer forinttól 500 ezer forintig, de bizonyos esetekben a bírság akár 2 milliárd forintig terjedhet. A kiszabott bírságok általában 100 ezer és 5 millió forint között mozognak.

Versenyjog (megtévesztés): A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértő vállalkozás éves nettó árbevételének 10%-áig terjedő bírságot szabhat ki. GVH által kiszabott büntetések esetében gyakoriak a súlyos, több millió forintos bírságok. 

Hírközlés (kéretlen hírlevelek, spam-ek stb…): A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a kéretlen elektronikus hírlevelekkel kapcsolatos eljárásokban 50 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A bírság többszörös jogsértés esetén ismételten is kiszabható.

Írásunk folytatása itt olvasható!

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások