Loading page...

Honnan és mikor kell törölni a hírlevél feliratkozó adatait?

Hírek Információk

Ahogyan korábban már megírtuk, manapság sok helyen a regisztrációt automatikusan egynek veszik a hírlevél feliratkozással, jogszerűtlenül. Mi, fogyasztók mit teszünk akkor, ha egyértelmű, önkéntes hozzájárulásunk nélkül mégis megkapjuk ezeket a promóciós emaileket? Megpróbálunk leiratkozni róla…

Néhány weboldal igyekszik minél jobban megnehezíteni a hírlevél leiratkozást annak érdekében, hátha a fogyasztó meggondolja magát, és inkább lemond a „bonyolult” procedúráról. Természetesen ez törvénysértő, hiszen a leiratkozásra, ugyanúgy, mint a feliratkozásra egyértelműen és a lehető legegyszerűbben lehetőséget kell adni. Ingyenesen, bármilyen korlátozás és indoklási kötelezettség nélkül.

A leiratkozás - ahogy a feliratkozás is - két jogalapon történhet meg:

- A felhasználó kérheti az adatok törlését az adatkezelőtől, akinek kötelessége ezt meg is tenni.

- Visszavonhatja a hozzájárulását a reklámküldeménnyel, hírlevéllel kapcsolatban.

A hozzájárulás visszavonása formailag nem lehet nehezebb, mint a hozzájárulás megadása volt, tehát az adatkezelő nem dughatja el a weboldalán almenüpontokba a leiratkozási formot. Mindemellett a reklámtörvény azt is előírja, hogy nemcsak emailen keresztül, de postai úton is biztosítani kell a lehetőséget és tájékoztatni kell a címzettet arról az elérhetőségről, ahol a hozzájárulást vissza tudja vonni.

Amennyiben a fogyasztó úgy dönt, többé nem szeretné megkapni azokat a bizonyos leveleket, a weboldalnak haladéktalanul eleget kell tennie ennek. Természetesen ez csak a hírlevél küldésre vonatkozik, a teljes, regisztrált vásárlói profilt nem kell megsemmisíteni, viszont a felhasználó kérését mielőbb teljesítenie kell az adatkezelőnek. Ezek után hírlevél már nem küldhető a fogyasztónak, azonban ezen felül kérheti, hogy a regisztrációval kapcsolatos adatait is töröljék, aminek az adatkezelőnek eleget tenni, kivéve, ha az érintett adatok kezelését nem írja elő törvény, például vásárlás esetén a számviteli törvény előírhatja az adatok tárolását.

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások