Loading page...

Céges ügyfélnek nincs 14 napos elállási joga?

TIPIKUS HIBÁK

Sok webshop tulajdonos nincs azzal tisztában, hogy a 14 napos elállási jog csak a fogyasztókat illet meg, a cégeket alapvetően nem. Ha a webshop tulajdonos mégis tisztában van ezzel, egyáltalán nem biztos, hogy az ÁSZF-je a saját érdekeit védi.

A közismert, 14 napos elállási jogot a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet szabályozza. Ennek a kormányrendeletnek a hatálya azonban a csak a vállalkozás és a fogyasztó közötti szerződésekre terjed ki, vállalkozások által egymás között kötött szerződésekre nem

A fogyasztó viszont – az új Ptk és a hatályos fogyasztóvédelemről szóló törvény alapján – csak az a természetes személy, aki a szerződést a gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívül eső célból kötötte (azaz ellentétben a régi Ptk-val csak természetes személy lehet).

Az elállásra, hibás teljesítés esetén továbbra is van lehetőség van, de a Ptk által biztosított elállási jognak más és szigorúbb feltételei vannak, mint a fogyasztók részére biztosított 14 napos elállásnak.

Természetesen minden cég dönthet úgy, hogy üzleti érdekből mindenkinek biztosítja a jogszabályok által, csak a fogyasztóknak biztosított jogot. Azzal viszont minden webshop tulajdonosnak tisztában kell lenni, hogy csak akkor tagadhatja meg jogszerűen a 14 napos elállási jogot, ha az ÁSZF és a vonatozó dokumentumok erről megfelelően rendelkeznek.

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások