Loading page...

Az a bizonyos harmadik fél…

Hírek Információk

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy olyan helyről kaptál hírlevelet, ahová fel se iratkoztál. Szemmel láthatóan nem spam levélről volt szó, de mégsem tudtad, hogy miért bombáznak olyan reklám hirdetéssel, amit nem is igényeltél. Elképzelhető, hogy elérhetőségedet továbbadták… Jogszerű vajon ez?

Előfordul, hogy a címeket a feladó nem hírlevél-feliratkozás révén szerezte meg. De ugyebár az, hogy rendelkezik email címekkel, még nem jogosítja fel, hogy reklámcélú hirdetéseket küldjön a címlistán szereplőknek, hiszen – ahogy már korábban is említettük – a hozzájárulást egyértelműen és önkéntesen kell megadni egy adott témával kapcsolatban.

A feladó egyfelől vásárolhat meglévő adatbázist, de akár keresztmarketing megállapodáson keresztül is hozzájuthat releváns, vagy kevésbé releváns címlistához. Ez a partner viszont csak akkor adhatja át a saját úton megszerzett adatokat, ha az adatkezelési szabályzatban meghatározta az adattovábbítást is. Amennyiben ez nincs lefektetve, akkor nem teheti nyilvánossá harmadik személy számára. Ha pedig a partner listája nem legális, akkor bizony a harmadik fél is visszaél az adatokkal, ami jogi következményekkel jár.

Tehát, ha olyan helyről kapsz hírleveleket, melyekre úgy gondolod fel sem iratkoztál, kérdezd meg a feladót, mert kötelessége válaszolni erre, kérés esetén törölni az adataidat illetve a felhasználó nyilatkozat alapján nem küldheti tovább a hírleveleket. Amennyiben kérésedet nem teljesítik a NAIH és az NMHH képviseletéhez fordulhatsz további segítségért.

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások