Loading page...

Adatok a levegőben – Ki felel a dokumentumaidért a felhőben?

Hírek Információk

A felhő alapú adattárolás már szinte a mindennapjaink része: dokumentumainkat feltöltjük a Google Drive rendszerébe, fotóinkat, videóinkat a mobiltelefon gyártója által biztosított virtuális tárhelyre. Bárhonnan elérhető, könnyedén megosztható ismerősökkel, munkatársakkal. De tulajdonképpen hol is vannak a személyes értékeink? Ki felel azért, hogy senki más ne férjen hozzá?

Te tudod, hogy a Google Drive-ban tárolt fájljaid vajon a Google melyik szervergépén találhatóak? Természetesen a Google ezt nem köti az orrunkra, de még így is megbízható, világméretű cég lévén, feltételezhető, hogy mások nem férhetnek hozzá a bizalmas információkhoz. De mi a helyzet, ha más, kevésbé cég kínál ingyenes tárhelyet?

Ebben az esetben kétséges, pontosan hol működik valóban a cég, hol tárolja az adatokat és ki biztosítja a tárhelyet. A felhő alapú szolgáltatás egyik hátránya, hogy „határok nélküli”, tehát a Magyarországon feltöltött adatok olyan területen kerülhetnek tárolásra, ahol teljesen más jellegű adatvédelmi előírások irányadóak, vagy az adatbiztonság kevésbé előrehaladott, mint a nyugati országokban.

Érdemes tehát, amennyire lehet, utánajárni, milyen székhelyű a cég, milyen feltételekkel kínálja az ingyenes tárhelyet. Az Európai Unióban már született megállapodás arra vonatkozóan, milyen előírásoknak kell megfelelnie egy felhő alapú szolgáltatásnak, így jogi szabályok közé szorították ezen cégek működését, biztosítva a felhasználók adatainak védelmét.

Összegezve tehát, nem ördögtől való a felhő alapú adattárolós, számtalan előnnyel rendelkezik, de érdemes körbejárni, milyen adatokat, milyen cégen keresztül szeretnénk tárolni.

 

Honlapja érintett?

Kattintson a megoldási lehetőségekért:

Megoldások